تفاوت های دیزاین و طراحی
تفاوت های دیزاین و طراحی از جمله سوالاتی است که فعالان و هنرمندان این دو شاخه به خوبی می توانند به آن پاسخ دهند. با این وجود این عبارت پرسشی ، سوال بسیاری از افراد تازه کار و مبتدی در مسیر یادگیری این دو مهارت و هنر می باشد. ما امروز در مقاله ” تفاوت های دیزاین و طراحی” به طور کامل به این موضوع پرداختیم و سعی کردیم با محتوای خود به طور کامل ابهامات موجود در ذهن مخاطب را برطرف کنیم. پس با ما همراه باشید تا به طور مفصل به این دو حوزه بپردازیم و تفاوت های آن ها را با یکدیگر بررسی کنیم.
تاریخچه طراحی و دیزاین
در ابتدای این مقاله برای فهمیدن هرچه بهتر تفاوت های طراحی و دیزاین نگاهی به تاریخچه ی این دو مفهوم داریم.
از دوران رنسانس طراحی به صورت حرفه ای آغاز شد. از طرفی دیگر «حرفه طراحی» با عنوان «دیزاین» اولین بار در انگلیس و از قرن شانزدهم با معنی «یک نقشه ی ساده و پیش طرح برای یک اثر هنری» شروع به شناخته شدن کرد. نقاشی در این مرحله فقط زیر مجموعه ای از آن بود.
این در حالی است که خود «طراحی» در آن دوران با مفهوم «ترسیم نقشه» معنا پیدا میکرد.
همانطور که متوجه شدید طراحی و دیزاین مباحث بسیار مشابه و در عین حال مختلف و متفاوتی هستند. در ابتدا تفاوت این دو بسیار پیچیده بنظر میرسد، اما برای درک بهتر تفاوت های دیزاین و طراحی باید معنای دقیق این دو واژه را در ادامه برسی کنیم.
ارتباط معنایی بین طراحی و دیزاین
همانطور که می دانید در زبان فارسی امروزی معانی متعدد و گاه متضادی برای واژه ی طراحی استفاده می شود. در واقع نمی توان تعریف واحد و مشخصی از طراحی ارائه کرد. از سوی دیگر واژه «طراحی» با دو واژه « Drawing» و «Design» انگلیسی مترادف فرض میشود. تساوی Drawing =طراحی و Design=طراحی طبق استدلال قیاسی باعث ایجاد برابری دو واژه انگلیسی مورد نظر می شود. اگرچه این دوکلمه ی انگلیسی بی ربط به یکدیگر نیستند ولی نتیجه گیری مترادف بودن این دو کلمه هم درست نیست.
بنظر می رسد که بهتر است در ادامه برای درک بهتر تفاوت این دو به بررسی بیشتر واژه ی دیزاین هم بپردازیم.
تفاوت های دیزاین و طراحی / معنای واژه Design :
در ابتدا، دیزاین را ریشه در یک لغت ایتالیایی می دانستند. اما در بررسی های ریشه شناسی لاتین که توسط پروفسور روبرتو ورگانتی (پرفسور مدیریت نوآوری دانشگاه پلی تکنیک میلان) انجام شد، دیدگاه ها تغییر کرد. ایشان دیزاین را مشتقی از ترکیب لاتین د + سینیاره به معنای «معین کردن و معنا بخشیدن به چیز ها» می داند.
باید توجه کرد که دیزاین فقط در نتیجه نهایی فرآیند و خروجی بصری و قابل لمس محدود نمی شود.
به گفته ی روبرت برونر «دیزاین یک فرآیند است؛ نه یک اتفاق» و طراحی یکی از ابزار های بیانی دیزاینر و در واقع فقط مرحله ی آخر دیزاین می باشد. در حالی که دیزاین به معنای ساختار دادن و سازماندهی برای درک و مصرف مخاطب با توجه به امکانات و اولویت هاست.
باید قبول کنیم که در ادبیات فارسی هنوز کلمه ای معادل دیزاین وجود ندارد که حق مطلب را در مورد آن ادا کند.
حال که نمی توان معنا و مفهوم این کلمه را به دلیل وسعت زیادی که دارد در یک کلمه خلاصه کرد؛ بهتر است برای درک بهتر تفاوت های طراحی و دیزاین این بار در مورد چیستی عمل دیزاین کنجکاوی کنیم.
دیزاین چیست؟
کریستوفر جوئنز معتقد است دیزاین آغاز عمدی تغییر است و نمی توانیم آن را صرفا در تولید طرح هایی برای ساختن چیز های جدید خلاصه کرد. در واقع دیزاین فرایند تولید چنین طرح هایی از طریق یافتن راه حلی کارآمد بر اساس منطق و خلاقیت برای مسئله ی مورد نظر است. در کنار جنبه ی ظاهری زیبا، عملکرد محصول و کارآمد بودن هم جزوی از پروسه دیزاین به حساب می آید.
اگر از علاقمندان دیزاین هستید برای یادگیری بهتر مفاهیم مربوط به دیزاین و طراحی گرافیک ، می توانید به صفحه آموزش گرافیک آژانس تبلیغاتی فر مراجعه فرمایید.
طراحی چیست؟
سوال «چه چیزی؟ » یکی از مراحل فرایند دیزاین است و زمانی که به سوال «چطور؟ » می رسیم در واقع وارد حوزه ی طراحی شدیم. در مرحله بعد باید راهی برای پیاده کردن ایده و تفکری که در سر خود داریم بر روی کاغذ بیابیم ، که طراحی همان راه است.
دانش ایجاد یک طرح واقعی یا انتزاعی و پیاده کردن آن بر روی کاغذ به صورت قابل لمس ، همان طراحی است.
نتیجه گیری نهایی در مورد تفاوت های طراحی و دیزاین
باتوجه به مطالبی که تا الان بررسی کردیم ؛ به عنوان نتیجه گیری نهایی برای تفاوت های طراحی و دیزاین میتوان این عبارت را به کار برد. دیزاین بخشی از هنر است که انسان ها از آن استفاده میکنند و طراحی هم یکی از قسمت های مسیر فرآیند دیزاین است که به نتیجه ی بصری و قابل لمس آن و شکل گیری اتفاق نهایی آن می انجامد.