آشنایی با نرم افزار های گرافیکی ادوبی
دانش آموز و دانشجو ، طراح گرافیک و عکاس ، فیلم ساز و تدوینگر ، مبتدی یا حرفه ای ؛ همه و همه امروزه با نرم افزار های گرافیکی سر و کار دارند. تقریبا هر وسیله ای که در طول روز از آن استفاده میکنیم به نوعی با نرم افزار های گرافیکی در ارتباط هستند. مجله ای که در مسیر کار مطالعه می کنید ، وبسایت هایی که در طول روز بررسی می کنید و یا تبلیغات تلویزیونی ، همگی توسط نرم افزار های گرافیکی تولید می شوند.
شرکت های توسعه دهنده هر ساله سعی در ارائه بهترین و قوی ترین نرم افزار ها می باشند که بتواند نیاز عموم جامعه را تامین کند. شرکت ادوبی نیز یکی از شرکت های توسعه دهنده نرم افزاری می باشد که در دنیای دیجیتال امروزی بالاترین کیفیت نرم افزارهای گرافیکی را ارائه می دهد. این کمپانی که از سال 1982 در حال طراحی و تولید نرم افزارهای مختلف می باشد تاکنون بیش از 50 نرم افزار مختلف را روانه بازار کرده است.
در این مقاله مهم ترین نرم افزار های ادوبی را معرفی خواهیم کرد و تفاوت های آن ها را با یکدیگر بررسی می کنیم.
نرم افزار های گرافیکی ادوبی
شرکت ادوبی سال هاست که نرم افزار های گرافیکی مختلفی را در شاخه های گسترده و در بالاترین کیفیت ارائه می دهد. این نرم افزار ها هر کدام برای شاخه های مختلف گرافیک طراحی می شوند و می توانند تمام نیاز ها و استعداد های گرافیکی مختلف را پوشش دهند. همین موضوع باعث می شود دایره استفاده از نرم افزار های ادوبی بسیار گسترده باشد و از افراد مبتدی تا حرفه ای همگی توانایی استفاده از آن ها را دارند.
اکثر نرم افزار های ادوبی کارایی بسیار گسترده ای دارند و نمی توان آن ها را منحصر به یک شاخه هنر و گرافیکی دانست. همین امر هم باعث رواج بالای استفاده از محصولات این کمپانی می باشد. با این وجود نرم افزار های ادوبی را برحسب قدرت و توانایی اصلی خود در شاخه های مختلف تقسیم بندی می کنند. در ادامه برجسته ترین و پرکاربرد ترین نرم افزار های ادوبی را باهم بررسی خواهیم کرد.
فتوشاپ (Adobe Photoshop)
فتوشاپ را می توان پرکاربرد ترین ، گسترده ترین و حتی قدرتمند ترین نرم افزار ادوبی دانست. گسترش این نرم افزار در بین مردم به حدی بالا می باشد که امروزه روتوش و فتومونتاژ عکس را به صورت کلی با اصلاح “فتوشاپ” بیان می کنند.
هرچند در ابتدا فتوشاپ فقط برای ادیت و ویرایش عکس استفاده می شد اما قدرت و توانایی بالای این نرم افزار باعث استفاده بسیار گسترده از آن برای تولید آثار مختلف گرافیکی شده است. ویرایش عکس ، طراحی اینفوگرافیک ، طراحی و تولید پوستر و آگهی ، گیف ، طراحی جلد و صفحات کتاب ، طراحی وب سایت ، بنر و بیلبورد های شهری ، طراحی های سه بعدی ، فتومونتاژ و ایجاد تصاویر خلاقانه و … همگی با قابلیت های بی نظیر فتوشاپ قابل اجرا می باشد.
فتوشاپ را به نوعی می توان پایه ای ترین نرم افزار در حوزه طراحی گرافیک دانست. شاید بتوان گفت که تمامی طراحان گرافیک در ابتدا با تسلط بر فتوشاپ کار خود را شروع کردند. توانایی کار به صورت پیکسل و برداری و وجود فضای کار سه بعدی باعث می شود تا به وسیله آن بتوانید تقریبا تمامی نیاز های گرافیکی خود و کارفرما را تامین کنید.
اگر از علافه مندان گرافیک هستید و با نحوه کار فتوشاپ یا سایر نرم افزارهای گرافیکی آشنا نیستید می توانید به صفحه آموزش گرافیک ما مراجعه فرمایید.
ایلاستریتور (Adobe Illustrator)
ایلاستریتور دیگر نرم افزار مشهور ادوبی در حوزه طراحی گرافیک می باشد. این نرم افزار یکی از نرم افزار های وکتور بیس (Vector Base) شرکت ادوبی می باشد.
توانایی و امکانات کم نظیر ، رابط کاربری ساده و جذاب ، لینک بودن با سایر نرم افزار های ادوبی ، قابلیت ارائه خروجی های متنوع و … باعث انتخاب این نرم افزار به عنوان گزینه اول طراحان برای اجرای طرح های گرافیکی برداری می باشد. گرافیک برداری به طرح هایی گفته می شود که در هر اندازه و ابعاد کیفیت خود را از دست نمی دهند.
امکانات و قدرت گرافیکی مثال زدنی این نرم افزار باعث محبوبیت بالا و پیشی گرفتن آن از رقبایی نظیر Corel Draw شده است. درواقع ایلاستریتور را می توان تخصصی ترین نرم افزار طراحی لوگو دانست. علاوه بر طراحی لوگو از ایلاستریتور برای مدل سازی ، تصویر سازی ، طراحی نماد و آیکون ، طراحی کاراکتر و … نیز استفاده می شود.
پریمییر (Adobe Premiere)
اگر از علاقه مندان حوزه ویدیوگرافی باشید حتما پریمییر را می شناسید. پریمییر نرم افزار تخصصی و کاربردی شرکت ادوبی برای تدوین و ویرایش ویدیو می باشد. تعداد قابل توجهی از فیلم های سینمایی توسط پریمییر تدوین می شوند.
پریمییر نیز از رابط کاربردی جذاب ادوبی بهره مند است که کار با آن را بسیار لذت بخش می کند. قابلیت ویرایش سریع و ساده بر روی خط زمان ویدیو ، پشتیبانی از تمامی فرمت های ویدیویی و صوتی ، بهره مندی از افکت های متنوع صدا و تصویر به صورت پیشفرض ، توانایی پیاده سازی موشن گرافی ، قابلیت کار بر روی صدا ، قابلیت نصب افکت های شخصی ، قدرت تفکیک فریم به فریم و … از دلایلی است که پریمییر را به یکی از قدرتمند ترین نرم افزار ها در حوزه ویدیو گرافی تبدیل کرده است.
پریمییر برای تدوین تیزر های تبلیغاتی ، ساخت کلیپ های ویدیویی ، تدوین فیلم های سینمایی و به صورت کلی تهیه و تولید انواع ویدیو مورد استفاده قرار می گیرد. این نرم افزار نیز مانند سایر نرم افزار های گرافیکی ادوبی قابلیت لینک شدن به سایر نرم افزار های این شرکت را دارد. همین مسئله باعث می شود به کمک نرم افزار هایی مانند فوتوشاپ و افتر افکت کیفیت و سطح ویدیو خروجی خود را بالاتر برد.
لایت روم (Adobe Lightroom)
“لایت روم یا فتوشاپ؟!” یکی از رایج ترین پرسش های هر عکاس می باشد. این جمله شاید چند سال پیش استفهام انکاری بیش نبود اما امروزه با گسترش استفاده از لایت روم و پیشرفت های قابل تامل این نرم افزار دغدغه ای بجا و کاملا منطقی می باشد. هرچند این مقاله برای قیاس این دو نرم افزار نیست ولی برای شناخت و معرفی بهتر نرم افزار لایت روم ناگزیر به پاسخ این سوال می پردازیم.
لایت روم و فتوشاپ هر دو از نرم افزار های گرافیکی ادوبی می باشند. این شرکت ، لایت روم را در سال 2007 به عنوان مکملی برای نرم افزار قدیمی و دوست داشتنی خود یعنی فتوشاپ ارائه کرد. در ابتدا لایت روم صرفا ابزاری برای تکمیل و بهبود فتوشاپ در حوزه عکاسی بود. امروزه اما امکانات و پیشرفت های پرتعداد لایت روم این نرم افزار را به عنوان انتخاب اول بسیاری از عکاسان برای تنظیم رنگ و نور و ویرایش کلی تصاویر کرده است.
رابط کاربری ساده و جذاب ، قابلیت ویرایش و تنظیم رنگ و نور حرفه ای عکس ها ، توانایی کار بر روی فرمت های RAW و JPeg ، امکان سینک کردن سریع اطلاعات و تنظیمات عکس های مختلف به یکدیگر ، وجود پریست (preset) های آماده و امکان ساخت اختصاصی پریست ها جهت تسریع در کار ، ایجاد فضای عالی برای دسترسی به تمامی عکس های موجود و قابلیت دسته بندی مختلف عکس ها بر اساس موارد مختلف و … تنها گوشه ای از امکانات این نرم افزار محبوب می باشد.
لایت روم یکی از نرم افزار های گرافیکی “غیر مخرب” ادوبی می باشد. شاید این اصطلاح را نتوان به طور کامل صحیح دانست ولی واژه رایج برای توصیف این نرم افزار ها می باشد. در حقیقت این عنوان به نرم افزار هایی اطلاق می شود که به فایل اصلی عکس هیچ آسیبی وارد نمی کنند.
افتر افکت (Adobe After Effects)
شهرت و محبوبیت شرکت ادوبی در سطح جهان بی دلیل نیست. یکی از علل این محبوبیت تعدد بسیار بالای نرم افزار های این کمپانی در حوزه های مختلف می باشد. افترافکت مثال دیگری از نرم افزار گرافیکی قدرتمند این شرکت می باشد. حتی اگر از علاقه مندان انیمیشن ها و تصاویر متحرک نباشید هم قطعا در طی این سال ها خروجی های با کیفیت این نرم افزار اصیل و قدیمی ادوبی لحظه ای شما را مبهوط زیبایی های خود کرده است.
افتر افکت نرم افزار اختصاصی ادوبی برای ساخت طرح های گرافیکی متحرک و به اصطلاح موشن گرافی می باشد. شهرت افترافکت فقط محدود به این مورد نمی باشد. قدرت بی نظیر این نرم افزار باعث استفاده از آن در ساخت جلوه های ویژه ، تیزر های تبلیغاتی ، طرح های متحرک تبلیغاتی ، موشن های مسابقات ورزشی ، تیتراز های ابتدایی فیلم و سریال ها و … می باشد. شاید برایتان جالب باشد که تیتراژ های فیلم Star Trek Into Darkness، سریال آنلاین Action Movie Kids و سریال Walking Dead ماحصل این نرم افزار می باشد.
توانایی ساخت انیمیشن های برداری 2 و 3 بعدی ، تایپو گرافی متحرک ، انیمیشن کاراکتر و انیمیشن های ماکاپ UI/UX گوشه ای دیگر از خروجی های این نرم افزار می باشد که همه روزه با آن ها سر و کار داریم.
همانطور که پیشتر به آن اشاره شد نرم افزار های ادوبی توانایی سینک شدن به یکدیگر را دارند. این قابلیت در هنگام تدوین و کار بر روی ویدیو بین نرم افزار های پریمییر و افتر افکت بسیار محسوس می باشد. به طوری که قسمتی مجزا برای انتقال محتوای ویدیویی یا موشن گرافی خود به نرم افزار مکمل بر روی این نرم افزار ها قرار دارد. این امکان باعث افزایش سرعت و کیفیت نهایی کار می باشد.