تفاوت های انیمیشن و موشن گرافی
این روز ها کلمه انیمیشن و موشن گرافی بسیار پرکاربرد و برای همه آشناست. با این وجود خیلی از افراد تفاوت واقعی این دو را نمیدانند و گاها به اشتباه از این کلمات به جای یکدیگر استفاده میکنند. در این مقاله از آژانس تبلیغاتی فر به بررسی تفاوت های انیمیشن و موشن گرافی میپردازیم. برای درک دقیق این تفاوت ها در ابتدا به تعریف جداگانه انیمیشن و موشن گرافی میپردازیم.
انیمیشن چیست؟
انیمشن یک روش تولید محتواست که در آن تصاویر ثابت جوری کنار یکدیگر قرار میگیرند که به بیننده توهم حرکت میدهد. اگر تصاویری ثابت با سرعت زیاد پشت سرهم به نمایش درآیند مغز انسان قادر به تشخیص این توالی نیست و باعث ایجاد توهم حرکت میشود. اما کل تعریف انیمیشن در حرکت بخشیدن به تصویر خلاصه نمیشود. داستان و قصه یک وجه مهم در انیمیشن است. هدف اصلی انیمیشن بیان یک داستان با کنار هم گذاشتن تصاویر است. ریشه کلمه انیمیشن Animatio به معنای زندگی بخش است.
انواع انیمیشن
انواع انیمیشن را میتوان برحسب بعد تصویر، تکنولوژی تصویر برداری، تکنیک تصویر سازی و… تقسیم کرد. در اینجا به معرفی چند نوع از معروف ترین انواع انیمیشن میپردازیم.
انیمیشن سنتی (cell animation):
انیمیشن های قدیمی و به یادماندنی دیزنی مانند سفید برفی، زیبای خفته، پینوکیو و… از این نوع هستند. در این نوع از انیمیشن، همه ی لایه های تصویر به صورت مجزا توسط هنرمندان روی کاغذ سل رسم می شدند و روی هم قرار میگرفتند. به عنوان مثال یک لایه محیط اطراف است یک لایه تصویر پینوکیو و یک لایه تصویر پدر ژپتو و با روهم قرار دادند این لایه ها و رسم فریم به فریم حرکات و پشت سرهم قرار گیری آنها یک انیمیشن فوق العاده تولید می شد.
انیمیشن 2 بعدی:
در این نوع از انیمیشن، تصاویر در یک فضای دو بعدی رسم میشوند. در انیمیشن هر ثانیه از 24 فریم تشکیل می شود اما در انیمیشن دو بعدی 12 فرم در ثانیه نیز برای ایجاد توهم حرکت کافی است.
انیمیشن 3 بعدی:
در انیمیشن 3 بعدی هنرمند با ساخت یک کاراکتر در 3 بعد به ایده ها و تصاویر موجود در ذهن خود جان می بخشد. انیمیشن 3 بعدی نسبت به انیمیشن 2 بعدی مهارت و تسلط بیشتری می طلبد و پیشرفته تر است.
استاپ موشن:
استاپ موشن یکی از پرطرفدارترین و پرکاربردترین انواع انیمیشن در دنیای تبلیغات است. نمونه های جذابی همچون Pat & Mat و Shuan the Sheep از نمونه های محبوب و نام آشنای استاپ موشن در طول تاریخ است. در تکنیک استاپ موشن، جابجا کردن آبجکت ها و عکاسی از هر حرکت آبجکت و پشت سرهم قرار گرفتن این عکس ها باعث ایجاد توهم حرکت در بیننده می شود.
برای آشنایی کامل با استاپ موشن می توانید به صفحه استاپ موشن مجموعه ما مراجعه فرمایید.
موشن گرافی چیست؟
کلمه موشن گرافی از دو بخش “موشن” به معنی حرکت و “گرافیک” به معنا تصویر تشکیل می شود. در موشن گرافی، گرافیست یک تصویر، المان یا کاراکتر ثابت را به حرکت در می آورد. امروزه موشن گرافی یکی از موثرترین روش ها برای جذب مخاطب است. یک لوگو ساده و ساکن میتواند هویت برند شما رو مشخص کند اما لوگویی که با یک چرخش خاص وارد صفحه نمایش شود هم هویت برند شما را مشخص میکند و همچنین توجه مخاطب را بیشتر جلب میکند تا لوگوی شما را برای او به یاد ماندنی تر کند.
برخی از برند ها کاراکتر های خاصی دارند که با آن شناخته میشوند. به عنوان مثال برند معروف Nesquik که یک کاراکتر خرگوش جزو هویت این برند محسوب میشود. اگر این خرگوش بی حرکت در گوشه ای باشد بیشتر مورد توجه قرار میگیرد یا اگر راه برود و چشمک بزند؟ طبق آمار استفاده از موشن گرافی میتواند تا 60% مخاطب برند شما را افزایش دهد.
چگونه می توان یک موشن گرافیک ساخت؟
طراحی همین موشن گرافی که شاید در نگاه اول ساده بنظر برسد مهارت های زیادی نیاز دارد. البته به لطف اپلیکیشن هایی مانند adobe after effect و adobe illustrator این فرآیند آسان تر از گذشته است اما برای کسب مهارت کافی در این زمینه شما به آموزش های حرفه ای و اصولی نیاز دارید.
واقعیت این است که شخصی قادر به تولید یک موشن گرافی اصولی و زیبا است که در ابتدا بتواند المان های اولیه مورد نیاز موشن گرافی خود را به خوبی و زیبایی طراحی کند. لازمه طراحی اصولی و حرفه ای المان های اولیه تسلط کامل به گرافیک و نرم افزار هایی مانند Adobe photoshop است. اگر از گرافیک سررشته ای ندارید علاقه مند به یادگیری کامل گرافیک هستید می توانید به صفحه آموزش گرافیک ما نیز مراجعه فرمایید.
تفاوت انیمیشن و موشن گرافی
با توجه به مطالبی که پیشتر بیان شد در انیمیشن و موشن گرافی یک تصویر بدون حرکت به یک تصویر متحرک تبدیل میشود. اما در موشن گرافی هدف جلب توجه مخاطب به آن المان متحرک است و در انیمیشن هدف بیان کردن یک داستان و جان بخشیدن به آن المان است.
به لوگو آژانس تبلیغاتی فر توجه کنید. اگر چند نقطه در صفحه ظاهر شود و با حرکت این نقاط و دور شدن آن ها از هم شکل یک طاووس ظاهر شود این یک موشن گرافی محسوب می شود که با ترکیب تصاویر ساکن یک تصویر متحرک خلق و توجه مخاظب را جلب می کند. اما اگر ویدیو شامل داستانی از تولد یک طاووس و عبورش از سختی ها و خطرات و تبدیل شدنش به یک طاووس بالغ با بال هایی زییا باشد این ویدیو یک انیمیشن محسوب می شود که هدف آن جان بخشیدن به طاووس و نقل داستانی درباره آن است.
درست است که در برخی شرایط ممکن است مشخص کردن مرز بین موشن گرافی و انیمیشن دشوار به نظر برسد اما اگر به پیام اصلی و هدف محتوای تولیدی توجه کنید حتما به جواب درست میرسید.