کد رنگی در گرافیک مفهومی بسیار کاربردی در دنیای گرافیک و دیزاین است. بطوریکه بدون استفاده از آن به صورت دقیق نمی توان یک پروژه چاپی یا دیجیتالی را با موفقیت به انتها برسانیم. شما برای اینکه با دیدن نتیجه کارتان در چاپخانه غافلگیر نشوید، باید با مفهوم کد رنگی و انواع آن آشنا شوید. یک حالت غافلگیرانه که معمولا به همراه این جمله است : رنگ هایی که من داده بودم اینا نبودن که!!؟
طراحان گرافیک از انواع این کدها ، هر کدام در فضا و شرایط متناسب استفاده می کنند. زمانی می توانید ادعا کنید که یک پروژه گرافیکی را با موفقیت انجام داده اید که از رنگ های درست برای آن استفاده کرده باشید. بروشور یا کاتالوگی که قصد دارید چاپ کنید، کاوری که برای یک ویدیو قرار است در اینستاگرام آپلود کنید، کارت ویزیتی که به همراه مجموعه هویت بصری و لوگو طراحی کرده اید و قصد دارید چاپ کنید همه و همه به کد درستی نیاز دارند.
اهمیت کد های رنگی در گرافیک و استفاده درست از رنگی های مختلف به حدی بالاست که ما در دوره جامع آموزش گرافیک یک فصل آموزشی را به طور کامل به این موضوع اختصاص دادیم. در این مقاله از آژانس تبلیغاتی فر قصد داریم به انواع کد رنگی در گرافیک اشاره کنیم و به طور مفصل به دو نوع RGB و CMYK بپردازیم.
انواع کد رنگی
- سیستم رنگ RGB
- سیستم رنگ CMYK
- سیستم رنگ HSL
- سیستم رنگ HWB
- سیستم رنگ HEX
- Color Name

کد رنگی RGB
RGB مخفف سه کلمه Red به معنای قرمز، Green به معنای سبز و Blue به معنای آبی می باشد. این کد در واقع میزان هر کدام از رنگ ها را نشان می دهد. عدد هر کد از صفر تا 255 متغیر است و هر چقدر این عدد به 255 نزدیک تر باشد نشان از شدت بالای آن رنگ است. رنگ های قرمز، آبی و سبز با نسبت های مختلف با هم ترکیب می شوند و رنگ های متفاوتی را به وجود می آورند.
RGB معمولا برای محیط های دیجیتالی مانند مانیتور ها و اسکرین گوشی های هوشمند استفاده می شود و برای فایل های مخصوص چاپ کارایی ندارد. این سیستم رنگ دارای رنگ هایی بسیار درخشنده می باشد که آن را سیستم 24 بیتی میشناسیم و دارای 16 میلیون رنگ می باشد.
در طراحی بنر تبلیغاتی برای شبکههای اجتماعی و وب سایت ها باید از رنگبندی RGB استفاده کنید.
برا مثال در نظر بگیرید که سه سطل با رنگ های آبی، قرمز و سبز دارید. شما می توانید با اضافه کردن مقدار دلخواه از محتوای هر سطل در نهایت میلیون ها رنگ بسازید. ( می توانید با مراجعه به سایت Rapidtable با بالا پایین کردن مقدار قرمز، سبز و آبی رنگ های دلخواهتان را بسازید) مقدار این رنگ ها همان طور که پیشتر اشاره شد در محیط های نرم افزاری از عدد صفر تا 255 قابل تنظیم می باشند.

کد رنگی CMYK
یک طراح گرافیک موفق علاوه بر شناخت درست دیزاین و تکنیک های نرم افزاری، لازم است رنگ ها و انواع سیستم های رنگی را بشناسد. بنابر این شناخت کد رنگی در گرافیک اهمیت بسیار زیادی دارد. چرا که گاها دیزاینر، مدیریت پروژه چاپی سفارش دهنده را نیز بر عهده بگیرد و علاقه مند است همان رنگی را در محصول چاپ شده ببیند که از قبل برایش در نظر گرفته بود. او اینجاست که به سیستم رنگی CMYK نیاز پیدا می کند. CMYK شامل چهار رنگ CYAN به معنای رنگ آبی فیروزه ای، MAGENTA به معنای رنگ سرخابی، YELLOW به معنای رنگ زرد و BLACK به معنای سیاه می باشد.
CMYK را معمولا با سیستم 32 بیتی میشناسیم. این کد شامل رنگ هایی است که برای چاپ روی کاغذ کارایی دارند. لازمه آماده سازی فایل های بروشور، کاتالوگ، بنر های تبلیغاتی، کارت ویزیت، اوراق اداری و از این قبیل پروژه ها برای چاپ، این است که کد های سیستم رنگی CMYK را دقیق بدانیم تا تفاوت فاحش اسکرین مانیتور و خروجی چاپی ما را غافلگیر نکند.
بر خلاف RGB که با میلیون ها رنگ سرو کار داشتیم، در سیستم رنگی CMYK بسیاری از رنگ ها وجود ندارند. هم چنین ما در سیستم RGB از رنگ های دیجیتالی بهره می گیریم در حالیکه در مود CMYK از رنگ و جوهر واقعی استفاده می کنیم.

مقایسه ی RGB و CMYK
حال تفاوت این دو کد رنگی در گرافیک را به صورت کلی مشاهده کنید:

کد رنگی HSL
این سیستم رنگی در طراحی وب کاربرد دارد و مناسب وب دیزاینر ها می باشد. شناخت رنگ ها و کد رنگی های مختلف برای طراحان وب هم درست به اندازهی طراحان گرافیک مهم است . طبق این مدل نمایش رنگی کاربرپسندانه « user friendly »آنها میتوانند چگونه بنظر رسیدن رنگهای خاص را حدس بزنند.
HSL مخفف سه کلمه Hue به معنای رنگ، Saturation به معنای شدت رنگ و Lightness به معنای روشنایی است. هماهنطور که پیشتر گفته شد این کدرنگی در دنیای طراحی سایت و برنامهنویسان کارایی زیادی دارد و از این رو بد نیست به معرفی هر کدام از سه المان مطرح در این کد رنگی گرافیکی بپردازیم.
HUE
یک رنگ دانه خالص بدون هیچگونه ته رنگ و سایه است؛ که به صورت درجهای بیان می شود. براساس چرخه رنگ Hue زاویه ۰ درجه نشانگر رنگ قرمز، ۱۲۰ درجه سبز و ۲۴۰ درجه رنگ آبی را نمایش می دهد.
SATURATION
میزان خلوص و شدت غلظت یک رنگ را تایین می کند و در محدوده صفر تا صد درصد تنظیم می شود.
LIGHTNESS
روشنایی هم با درصد بیان می شود. صفر درصد به معنای رنگ سیاه، صد درصد رنگ سفید و ۵۰ درصد یک وضعیت خنثی می باشد.

بهترین روش های تبدیل کد های رنگی در گرافیک
برای تبدیل سیستم های رنگی مختلف از چندین ابزار متفاوت می شود کمک گرفت. در این مقاله ما دوتا از کارامد ترین و آسانترین ابزار های در دردستر به منظور انجام این کار را به شما معرفی خواهیم کرد.
Adobe Creative Cloud
این شرکت با ارائه بسیاری نرم افزار طراحی قدرتمند مانند illustrator , photoshop و in design امکان کار با فضا های رنگی مختلف را در اختیار مخاطبان خود قرار میدهند. Adobe Creative Cloud به شما اجازه میدهد به طور یکپارچه ای کد های رنگی مختلف را به هم تبدیل کنید.
مبدل های تبدیل رنگ آنلاین
ساده ترین راه برای تبدیل کد های رنگی مختلف به یک دیگر، استفاده از این وبسایت ها می باشد. با وارد کردن مقادیر در یک سیستم رنگی مانند RGB، مقادیر مربوط به سیستم رنگی دیگر مانند CMYK را دریافت خواهید کرد.