فریم ریت در ویدیو
فریم ریت در ویدیو چیست؟ چه عواملی در فریم ریت ما تاثیر گذار هستند؟ واحد فریم ریت چیست؟ بهترین فریم ریت برای ویدیو چیست؟ و … همه این ها سوالاتی هستند که یک ویدیوگرافر در ابتدای مسیر با آن ها مواجه خواهد شد. پس با ما تا انتها این مقاله همراه باشید تا به پاسخ سوالات خود برسید.
تعریف فریم ریت
اصطلاح فریم ریت یکی از مفاهیم پایه ای در دنیای فیلم سازی می باشد. شما با هر سبک ویدیوئی در هر سطح کیفی سر و کار داشته باشید باید بهترین فریم ریت را برای محتوای ویدیویی خود انتخاب کنید. برای تعریف مفهوم فریم ریت ابتدا باید به مثالی بپردازیم. حتما تاکنون با دفترچه هایی که هر برگه آن ها یک قسمت از داستانی در آن نقاشی شده و با ورق زدن ادامه داستان را با تغییرات جزئی می بینید برخورد کرده اید. شاید خودتان هم مشابه این کار را در کودکی انجام داده اید. با ورق زدن سریع این دفترچه ها و قرار گیری نقاشی ها پشت سر هم شما یک انیمیشن ساده را مشاهده می کنید.
این عمل در واقع ساده ترین تعریفی از نحوه ساخت یک فیلم یا انیمیشن است. در واقع فیلم های امروزی با پشت سر هم قرار گرفتن یک سری عکس های ثابت با سرعت مشخص و برابر ایجاد می شوند. به دلیل تغییرات جزئی عکس ها با یکدیگر و همینطور سرعت بسیار بالا نمایش آن ها شما فیلم را پویا و در حال حرکت مشاهده می کنید. در دنیای فیلم سازی هر کدام از این عکس ها را یک فریم و سرعت آن ها را فریم ریت (Frame Rate) یا نرخ فریم می گویند.
واحد فریم ریت
فریم ریت را بر اساس تعداد فریم ها در یک ثانیه تعریف می کنند. در واقع فریم ریت یک فیلم ، تعداد فریم آن ویدیو در یک ثانیه می باشد که با نماد FPS که اختصاری از مفهوم لاتین Frame Per Second نمایش داده می شود. به عنوان مثال اگر نرخ فریم یک ویدیو ۲۴ باشد آن ویدیو در هر ثانیه از خود دارای ۲۴ عکس می باشد. در واقع به دلیل سرعت بسیار بالا مغز شما قادر به تشخیص ثابت بودن عکس ها نمی باشد.
اصل پسماند تصویر
مغز انسان قادر به درک تنها ۸ فریم در یک ثانیه به صورت مجزا می باشد.یعنی اگر تعداد عکس های پخش شده ما در یک ثانیه از ۸ عدد بیشتر شود مغز انسان قادر به درک ثابت بودن عکس ها نمی باشد. این مفهوم را اصل پسماند تصویر میگویند. در ویدیو ها در واقع همین اصل باعث ایجاد توهم حرکت می شود.
بهترین فریم ریت چیست؟
تعداد فریم های یک ویدیو تاثیر بسیار زیادی در خروجی نهایی یک فیلم می گذارد. در واقع هیچ تعریفی مبنی بر بهترین فریم ریت برای کار شما وجود ندارد. نوع و حالت ویدیو یا انیمیشن شما تعیین کننده بهترین فریم ریت شما می باشد. در حالت کلی هرچقد نرخ فریم ما افزایش می یابد ویدیو ما به اصطلاح نرم تر میشود. دلیل این مسئله نزدیکتر شدن به حالت واقع گرایانه می باشد. همینطور هرچقدر فریم ریت ما کاهش بیابد فیلم ما بیشتر به حالت انیمیشن نزدیک می شود. پس فریم ریت یک استاپ موشن انیمیشن با یک ویدیو ورزشی که بارها اسلوموشن آن نمایش داده خواهد شد نمی تواند برابر باشد.
برای آشنایی بیشتر با استاپ موشن می توانید به لینک “تیزر تبلیغاتی و انواع آن” مراجعه کنید.
انتخاب فریم ریت مناسب
انتخاب فریم ریت مناسب در حالت کلی به چند عامل بستگی دارد:
سبک و حالت ویدیو
میزان حرکت
حجم فایل نهایی
بستر مورد استفاده و پخش
سبک و حالت ویدیو
فریم ریت ویدیو نقش زیادی در حسی که مخاطب از آن می گیرد دارد. این حس باعث می شود یک فیلم واقع گرایانه به نظر برسد و دیگری حالتی غیر طبیعی داشته باشد. این حس واقع گرایانه به دیدی که ما در زندگی طبیعی از جهان اطراف داریم وابسته است. به عنوان مثال اگر ماشینی در حال حرکت را در زندگی عادی مشاهده کنیم؛ به طور طبیعی به دلیل سرعت بالای آن مقداری آن را تار مشاهده خواهیم کرد. در دنیای فیلم سازی، تار شدن (Blur) یک جسم در حال حرکت را موشن بلور (Motion Blur) می گویند. هراندازه ما بتوانیم در فیلم برداری این جسم در حال حرکت این موشن بلور را طبیعی تر به نمایش بگذاریم ؛ ویدیو ما واقع گرایانه تر خواهد بود.
اگر فریم ریتی بسیار بالاتر انتخاب کنیم به دلیل جزئیات بسیار بالا ، ویدیو ما غیر طبیعی جلوه خواهد کرد. همینطور اگر فریم ریتی بسیار پایین انتخاب کنیم فریم ها تا حدودی جدا از هم و غیر منسجم خواهند بود. در این حالت هم حس حرکت به خوبی منتقل نخواهد شد و حس بدی به ارمغان میاورد. برای جلوگیری از این اتفاقات بیایید نگاهی به چند فریم ریت معمول بیاندازیم.
24FPS
این مقدار حداقل مقدار لازم برای انتخب حس واقع گرایانه به مخاطب می باشد. فریم ریت پایین تر از ۲۴ بیشتر در کارهای انیمیشن و استاپ موشن مورد استفاده قرار می گیرد. اکثر برنامه های تلویزیونی با این نرخ فریم فیلم برداری و پخش می شوند.
30FPS
تعداد ۶ فریم بیشتر در یک ثانیه تاثیر چندانی در حالت فیلم نمی گذارد. با این وجود این فریم ریت از ابتدای ظهور فیلم برداری دیجیتال به عنوان یک نرخ استاندارد تلقی می شد. اگر ویدیو شما دارای حرکت های بیشتری می باشد بهتر از این نرخ فریم استفاده کنید. هرچند اکثر برنامه های تلویزیونی ویدیو شما را در هر صورت به دلیل سازگاری با سیستم پخش با فرین ریت ۲۴ به نماش خواهند گذاشت. دلیل ظهور این فریم ریت تا حدودی پیچیده می باشد و بیشتر به مسائل برقی و الکتریکی سیستم های پخش و فیلم برداری باز میگردد.
60FPS
شما اگر نیاز به پلان های اسلوموشن دارید بهتر است از نرخی بیشتر از ۳۰ فریم استفاده کنید. به طور طبیعی هرچقدر تعداد فریم شما در یک ثانیه بیشتر باشد در هنگام پخش آهسته ویدیو شما نرم تر خواهد بود. شاید بتوان گفت نرخ فریم ۶۰ مرزی برای شروع ویدیو های اسلوموشن می باشد.